Det kan löna sig att betala för flyttstädning

Marknaden för olika städtjänster har växt kraftigt de senaste åren. Många hushåll får idag besök av en städare en dag i veckan, men det är också vanligt att den som ska flytta ut från sin bostad hyr in någon eller några för att städa den innan någon annan flyttar in. Inte minst är detta vanligt bland de som hyr sin bostad, eftersom värden ställer krav på städningen.

Att en städfirma anlitas kommer troligen att bli ännu vanligare. Få vill nog hamna i samma situation som kvinnan i Eslöv som fick betala 4750 kronor för dotterns flyttstädning. Värdena ansåg att lägenheten inte hade städats tillräckligt, och dessutom var saker trasiga i lägenheten. Hyresgästens mamma hade gått i borgen för henne, vilket gjorde att hon blev betalningsskyldig. Saken slutade i tingsrätten i Lund, där man dock sänkte värdens krav på ersättning.

Vad blir konsekvenserna?

Nu var det inte högsta domstolen som avgjorde denna tvist, och domslutet kan faktiskt komma att överklagas i två instanser till. Men det är inte särskilt troligt att det kommer att bli så. Och även om så skulle ske så kommer många hyresvärdar nog att inspireras av detta, och ställa strängare krav på hur utflyttande hyresgäster städar efter sig. Det kommer dock antagligen inte leda till att fler städtvister slutar i rätten. Värdarnas rättigheter har redan stärkts genom denna dom.

Sensmoralen är alltså att det kan löna sig rent ekonomiskt att betala för flyttstädning från första början. Klicka här om du vill slippa såväl obehagliga överraskningar som rättegångskostnader.

Scroll to top