Så får du barnet att sova i egen säng

För att ditt barn ska trivas att sova i sin egen säng är det viktigt att barnets rum är ombonat och trivsamt. Bädda med inspirerande lakan och gosedjur. Sedan är det bra att ha bra nattningsrutiner för att ett barn ska kunna somna och sova bra i sin säng.

För att ditt barn ska trivas i sitt rum och sin egen säng är det viktigt att det är mysigt och ombonat. Gör det mysigt i sängen med färgglada lakan som barnet gillar och lägg mjuka gosedjur runt om för att ge en ombonad känsla. För att göra det praktiskt för dig som förälder är dra på lakan fantastiskt smidigt och praktiskt att ha i en barnsäng. Det gör även bäddningen enkel. Om barnet trivs i sitt rum och känner trygghet där kommer det underlätta om barnet har sömnsvårigheter eller om du vill att barnet ska sova i sin egen säng.

Sömntips för barn

Sömnsvårigheter hos barn är något som många småbarnsfamiljer kämpar med. Om du har ett barn med sömnsvårigheter finns det några tips som kan vara till hjälp. Det är vanligt att barn under fem år har problem med att somna på kvällen eller har svårigheter att sova hela natten i sin säng. För att försöka göra sömnen bättre för barnet är det viktigt med rutiner. Tydliga rutiner ger barnet trygghet. Försök lägga barnet samma tid varje dag och ha en tydlig övergång till nattningen. Barnet ska förstå att när det dags att sova. Försök undvik skärmar just innan sängdags och låt inte barnet sova för sent på dagen om barnet har svårt att sova. Något annat som är bra för sömnen är att barnet vistas utomhus minst en timme om dagen.

Tips på kvällsrutiner:

  • Ät ett kvällsmål.
  • Borsta tänderna och sätt på pyjamas.
  • Läs en saga eller sjung för barnet.
  • Massera barnet i sängen.
  • Låt barnet lyssna på en ljudbok.

Få barn att sova i egen säng

När du känner att du vill få din säng tillbaka kan det vara dags att introducera barnet för sin egen säng. Det finns ingen speciell ålder då barn bör börja sova i sin egen säng utan ta det när det känns moget. Från två års ålder sover barn i liknande sömncykler som vuxna och sover då i längre sammanhängande perioder. Men barnet kommer fortfarande upp i vaket tillstånd några gånger per natt. För att få barnet att stanna i sängen och somna om är det bra att träna barnet på att somna om med minsta möjliga föräldrahjälp. En snuttefilt, gosedjur eller napp kan hjälpa barnet att somna om. För att få barnet att somna i sin egen säng är det bra att vara konsekvent och undvik att ändra sovvanor när det händer stora saker i livet. Om barnet är tillräckligt stort kan du försöka förklara varför det är viktigt att alla sover i sin egen säng. Säg att du har svårt att sova när det är trångt. Ta hela processen med att sova i egen säng i steg. Börja med att få barnet att somna i sängen följt av att få barnet att stanna kvar i sängen om hen vaknar och sista steget är att få barnet att somna själv.

Scroll to top