Tips på inredning av olika rum

När du inreder ditt hem så är det ett tillfälle att få utlopp för din smak och kreativitet, och det finns miljoner vägar att gå. Viktigast av allt är att rummen får precis den stil som passar dig och din personlighet, men ibland kan det kännas svårt att veta exakt hur du vill ha det.

En kul idé är att experimentera lite med varje enskilt rum, så att de får olika karaktär vart och ett. Det här kan du uppnå med hjälp av olika färger, gardiner i olika mönster, möbler från olika epoker och kul prydnadsdetaljer och ju mer du leker, desto mer individuellt blir resultatet. Fyra ”F” att ha i sinnet när du börjar planera projektet är att varje rum har olika:

  • Funktion – Vad ska du göra i rummet?
  • Färg – Vilket sinnestillstånd vill du uppnå rummet?
  • Form – Är rummet stort och brett eller litet och långt?
  • Fantasi – Vad kan du göra för att rummet ska bli helt unikt?

Fyll på med färg

Oavsett om du föredrar en mer stilren inredning eller älskar detaljer och mönster så måste du på ett tidigt stadium bestämma vilka färger du vill ha på väggarna. Här kan du välja mellan att antingen inreda hela hemmet enligt en viss färgskala eller att låta varje rum tala för sig självt med en unik kulör. Din smak spelar här den största rollen, men inom färgpsykologin så finns det även en viss kunskap att hämta in om hur olika färger påverkar det mänskliga psyket. Ta till exempel färgen gult; den lyser upp och passar fantastiskt bra i ett soligt kök eller vardagsrum men bör kanske undvikas i ett sovrum som hellre bör vara lite mer rofyllt och dämpat. På liknande vis är mörkare gardiner att föredra där du ska sova medan ljusare passar i resten av hemmet.

Överraska mera

Särskilt trevligt blir det om du leker med fantasin och för in överraskningar i hemmet som kan vara lite oväntade. Några prylar från loppis kan ge en känsla av kreativitet och vintage, medan mer moderna konstverk väcker nyfikenhet eller ger rummet en futuristisk karaktär. En kul trend är att inkorporera föremål från antikvariat, inte minst då de ofta är unika och inte längre går att få tag på i vanliga affärer.

Scroll to top