Skapa ett mångsidigt lekrum

Alla barn gillar att leka och ska sanningen sägas gör även vuxna det! Det är en del av den naturliga processen och ger förutom underhållning dessutom upplopp för energi och möjligheter till inlärning och kreativitet. Att inreda ett lekrum där barnen kan ha kul både på egen hand och med kompisar, eller varför inte med sina föräldrar, är därför både kul och viktigt.

Hur exakt barnens lekrum ska vara utformat beror dels på din egen smak, dels på vad plånboken tillåter. Medan det finns en hel del som du kan göra själv, till exempel att måla väggarna och sy gardiner, så kan Fyndiqs leksaker erbjuda ett brett utbud av bra och ekonomiska föremål som passar barnens personlighet och intressen.

Hjälte, prinsessa, professor eller gosing?

Eftersom barn kan ha mycket olika tycke och smak bör du som förälder alltid ta med detta i beräkningen när du ska organisera lekrummet. Redan från sex månaders ålder börjar småttingarna urskilja saker som formar deras individuella preferenser som exempelvis hur vissa kläder känns eller vilken mat som är godast. Att få leka är en mycket stor del av ett barns utveckling och därför ska lekrummet vara en rolig och stimulerande plats i hemmet. Anpassa leksakerna till barnets personlighet, men uppmuntra också till vidare utveckling. Leksakerna kan ha olika funktioner, exempelvis:

  • Pedagogik och inlärning
  • Kreativitet
  • Fysisk aktivitet
  • Psykisk stimulans
  • Nöje

Skaffa en bra blandning

I lekrummet kan ditt barn få utlopp för sin fantasi och kreativitet genom kritor, pärlor och lera, och byggklossar och pussel främjar motoriken och det mer strukturella tänkandet. Fantasin får utlopp genom dockor och figurer av hjältar där timmar kan ägnas åt olika scenarier. Spel, rit-tavlor och musikinstrument är alla roliga men kan också fungera som pedagogiska inlärningsverktyg och gosedjur ger en känsla av värme och trygghet.

Samma sak gäller för inredningen. Genom att blanda färger och teman, möbler och gardiner, former och mönster kan du ge rummet en stimulerande variation mellan fysiska aktiviteter och vila. Barn växlar ofta ganska snabbt; den ena sekunden vill de hänga i romerska ringar och i den nästa vill de gosa med sina keldjur, för att sedan vilja bygga ett sagoslott i syfte att riva ner det.

Scroll to top