Bygg en trädkoja

Något som barn och vuxna kan göra tillsammans och njuta av är en koja. För vad är egentligen roligare än att bygga en koja som man sedan kan vara i hela sommaren? Här ger vi tipsen för hur man bygger en trädkoja av hög klass.

3546418-koja

I den här artikeln kan man läsa om alla barns drömkoja. En amerikansk farfar bestämde sig för att göra något speciellt för sina barnbarn och byggde en enorm trädkoja med tre våningar. Kojan liknar nästan mer en villa än en koja och kojan har en hall, ett loft, ett trapphus, ett sällskapsrum och en rutschkana ner till marken. I kojan finns dessutom fungerande el och själva stommen är fyra stora ekar som står i familjens trädgård. Byggandet av den här kojan tog hela ett och ett halvt år och virket kom från familjens olika ägor.

Bygg kojan ordentligt

Den här kojan är kanske lite i det svåraste laget att bygga och den som sätter igång projektet måste ha både tid och pengar. Men att bygga en koja med barnen är faktiskt otroligt roligt och något som fler borde överväga att göra. Att bygga en koja är verkligen en utav sommarens höjdpunkter och där kan både barn och vuxna vara för att leka eller bara tänka. Den allra mysigaste kojan av dem alla är ju trädkojan och den blir oåtkomlig för dem som inte är inbjudna. I Göteborgs-Posten kan man läsa att just trädkojan behöver vara bra byggd eftersom den måste vara stabil. Man vill inte direkt riskera att den faller ner och att någon skadar sig. Därför kan det vara bra att ha riktigt byggvirke som exempelvis rejäla plankor, gipsskivor och stadiga reglar.

En bra grund är viktig

När man sedan ska sätta igång och bygga kojan, kan det vara bra att ta till sig av några praktiska tips:

  • Det första som man bör göra är att hitta ett bra träd eftersom grunden måste ligga mot tjocka grenar. Trädet måste självklart vara friskt.
  • Om du vill att kojan ska hålla länge måste du använda impregnerade brädor, annars går det bra med överblivna plankor.
  • A och O är att bygga en bra grund med grova brädor och reglar.
  • För att inte skada trädet kan du använda metallband som du drar runt grenarna och sedan spikar i reglarna.
  • Är grunden på plats kan du bygga vilken koja du vill ha, oavsett om den är lite mer tjusig eller enkel. Läs mer.
Scroll to top