Arbetet tar tid från vardag och familj

pexels-photo-large-2Många föräldrar har mycket på jobbet och vet inte vad de kan göra för att få mer tid med barnen. Samtidigt höjer FN rösten mot Sverige gällande barns rättighet att få vara mer med sina föräldrar. Det finns mycket som behövs göras i samhället och det finns även en del saker man kan göra själv för att få mer tid till familjen.

Vi lever i ett hetsigt samhälle, speciellt för barnfamiljer där de vuxna har jobb. Hur kan man egentligen få ihop sitt arbetsliv samtidigt som man ska ha tid att vara förälder och sköta vardagssysslor? Detta vet inte de flesta. 

FNs barnkonvention gäller även i Sverige

För att så många som möjligt ska ta detta på allvar så kan det vara viktigt att ta upp hur FNs barnkonvention också kommit att bli aktuell i Sverige, trots att det inte har något med barnarbete att göra. I SVD kan man läsa om att barns rättigheter även handlar om att ha en förälder som har tid att umgås och ta hand om dem. Vilket många gånger kan bli bristfälligt i dagens samhälle. Arbetsplatserna tar ofta mycket tid från föräldrarna och allt fler tar med sig jobbet hem, något som FN nu kritiserat.

Ställ krav på jobbet och ta hjälp i hemmet

Man måste ställa krav på sin arbetsplats för att få mer tid i vardagen, som förälder har man faktiskt rätt att arbeta deltid, och en massa andra saker, läs mer här. Det kan vara smart att ta städhjälp i hemmet från exemeplvis www.spodra.se. Detta för att få bort lite vardagssysslor från sina axlar, städning tar mer tid än man tror. Det gäller även att planera mycket för att få mer tid över.

”Planera och förenkla vardagsmaten. Panikpannkakor eller välplanerade veckomatsedlar? Ibland blir det väl mycket korv och fiskpinnar, särskilt i barnfamiljen. Gör en veckomatsedel och veckohandla på en särskild dag. Storkok av bra råvaror som sedan fryses in blir nyttig ”snabbmat” om vardagstimmarna inte räcker. Förbered kvällen före och gör allt-i-ett-rätter. För att slippa beslut – ät samma typ av rätt på bestämda dagar, till exempel fisk måndag, rester från söndagen tisdag, vegetariskt onsdag och soppa torsdag. Lyxvarianten är hemlevererade färdiga matkassar.” Skriver tidningen Hem&Hyra.

Scroll to top