Slitna husfasader och hållbarhetstänk

I Sverige får massor av hus lätt och snabbt skadade fasader. Att renovera fasad kan vara kostsamt och jobbigt för de boende, samtidigt som det är ytterst nödvändigt. Många fastighetsägare renoverar dessutom bara fasaden på grund av estetiska skäl.

Allt fler behöver renovera fasad till sina hus, det gäller både villaägare och lägenhetshus. Det är viktigt att fixa till detta innan det går för långt, annars kan det bli ett kostsamt projekt för husägare, hyresgäster och bostadsrättsägare. Det gäller att sköta om fasaden, renovera på rätt sätt, inte vänta för länge med renovering samtidigt som man inte ska renovera fasader i onödan heller. Man bör se över nya metoder för att få husfasaden att hålla längre.

Fasadrenovering ger högre månadskostnadbuilding

I en artikel från Sveriges Radio går det att läsa om att man i östra hamnen i Västerås renoverar fasader på byggnader som inte ens är 10 år gamla, detta på grund av sprickor i fasaden. Det har blivit fel under byggnationen, som lett till att fasaden blivit bristfällig. Så trots alla de nybyggnationer som sker runt om i landet så sker det nu allt fler fasadrenoveringar som beror på byggnationsfel, men också för att fastighetsägare vill ändra utseende på byggnaden. Detta leder till höjda hyror hos boende, vilket bidrar till en allt mer ohållbar boendesituation.

Äldre byggnader fallerar

Samtidigt är det också så att allt fler äldre byggnader inte får fasaden renoverad i tid, vilket gör att fasadrenoveringar på många byggnader blir mycket mer omfattande än man från början kanske trott. Bor man i ett hus som är äldre än 10 år bör det ske en fasadrenovering inom snar framtid, annars kan byggnaden bli i mycket dåligt skick snabbt. Det gäller att börja i tid, annars kan det bli väldigt dyrt för beställaren eller för hyresgäster.

Gröna fasader, kontinuerligt underhåll och bättre byggplaner

Hur kan man förebygga denna typ av problem? För det första bör man bygga mer högkvalitativa hus och underhålla byggnader mer kontinuerligt. I Dagens Nyheter kan man läsa om att fasader som täcks med växter kan motverka att man river bara utseendets skull. Dessutom skyddar det även fasaden mot väder, vind och andra slitningar, vilket även gör att fasaden håller längre. Husen kan spara energi eftersom växterna håller huset varmare och mer skyddat och buller minskar från utsidan. Arkitekten Rudi Scheuermann har konstruerat en ny typ av algtäcke att skydda husfasader med, en fasad gjord av alger erbjuder både skugga i värmen och uppvärmning på vintern. Rudi menar att detta kan ha en positiv inverkan på problemet gällande renovering av husfasader.

Tvätta träfasadenhouse

Bor man i ett trähus kan det vara bra att kontinuerligt rengöra sin fasad, detta för att motverka risken för mögel och andra skador. Detta gör även att man inte behöver renovera fasaden lika ofta. I tidningen Vi i Villa står det att det inte är ovanligt att hus drabbats av mögel och andra typer av skador orsakade av smuts och fukt. När en fasad har angripits av detta finns det inga genvägar att ta, fasaden måste tvättas. Miljömärka produkter är allra bäst eftersom kemikalier också ökar risken för många typer av mögel. Det är en viktig del av hållbarhetstänket kring fasadrenoveringar och underhåll.

Scroll to top