Att ha pengar är bra, att ha kontroll över pengar är bättre

Som småbarnsförälder kan det ibland vara svårt att få ihop ekonomin. Det har jag fått erfara flera gånger. Men under mina år har jag lärt mig ett par smarta knep för hur jag får pengarna att räcka till hela månaden. Jag har till och med lagt undan ett par hundra kronor åt barnen varje månad och placerat pengarna i en sparfond. Att jag är världens bästa mamma? Jag skulle tro det!

 

Börja tidigt

Barn växer upp, men kläder går att ärva. Visst, när dina barn blir äldre är det kanske inte så roligt för dem att ärva sina syskons kläder. Men fram till tonåren är det fullt rimligt att låta dina barn ärva varandras kläder, oavsett kön. Det är något som har sparat mig säkert tusentals kronor under årens lopp. Och de pengarna har jag kunnat lägga på betydligt roligare saker. Bara i förra våren åkte jag och barnen till Paris över en hel helg. Helt fantastiskt!

 

Storkok tjänar du på i längden

För varje lunch du väljer att äta ute förlorar du ungefär 60 kronor. 60 kronor varje dag på ett år blir 21 000 kronor. 21 000 kronor! Det är helt orimligt mycket. Förstår du hur mycket du skulle kunna göra med de pengarna? Gör därför stora matlådor under helgen som du kan äta av vid lunch under veckodagarna. De sparar du snabbt mycket pengar på.

 

Många bäckar små – de små utgifterna växer

Många bäckar små971523-child-saving-money
brukar man säga. För visst växer de små utgifterna sig stora efter ett par veckor. Slå ihop alla gånger du spontant köper ett linne, tar en fika. Kontakta även din internet- och TV-leverantör för att försöka förhandla fram ett billigare alternativ. Det kan löna sig i längden.

 

Extra viktigt att spara i dagens situation

Vi alla vet hur svårt det är att hitta en bostad. Och låt oss vara ärliga: de flesta föräldrar har inte råd att varken gå in med en handpenning eller att köpa ut en lägenhet till sina barn. Därför är det smart att redan nu börja lägga undan pengar för att ha möjligheten att hjälpa ditt barn att få en bostad när hen blir tillräckligt gammal. Att köpa en lägenhet är aldrig ett dåligt val, utan tvärtom har det visat sig vara en god investering för de allra flesta. Sedan 90-talet har priserna på bostäder ökat explosionsartat och en villa med ett ursprungspris på 125 000 kronor under tidigt 90-tal kan nu vara värderad till 4 miljoner kronor. Vi förväntar oss att denna summa kommer att fortsätta öka under den närmaste tiden. Så börja spara redan idag!

4917766-tiokronor

Treat yo’self

Men ibland måste du lyxa till det lite. Men vad lyx är skiljer sig åt mellan olika personer. För mig innebar det att kunna köpa en luftrenare från en riktig expert på energi och inomhusklimat. Mitt barn har nämligen astma så att hon ska få renare luft var av absolut största vikt för mig. Och genom att jag följde dessa smarta tips hade jag råd med en på en gång!

Scroll to top