En tanke till skuggbarnen

I ett av våra tidigare inlägg har vi skrivit om hur ett barnrum inte behöver bli speciellt dyrt (du kan läsa inlägget här). Och det är ett bra inlägg, där vi tipsar om hur fmailjen kan hitta billiga möbler, renovera genom att hitta kakel med mera på sidor som blocket och hur man kan beställa på nätet för att komma ner i pris. Det är ett inlägg som har skrivits för att alla barn förtjänar ett riktigt fint barnrum, även om familjens ekonomi inte är så bra. Men en fråga som vi borde fokuserat på först, är det faktum att det finns barn som inte ens har något tak över huvudet.

I en artikel från Norran.se har man satt rubriken ”Barnen på samhällets skuggsida”. De syftar på de papperslösa barnen. De är barn som lever i en verkligehet många av oss inte ens kan föreställa sig. Utan säkerhet, utan glädje. Så här skriver man i artikeln:

Det ligger i sakens natur att ingen vet exakt hur många papperslösa som bor i Sverige, men antalet barn uppskattas vara mellan 2 000 och 3 000. Dessa har i dag rätt till skolgång och vård, men i praktiken faller många igenom skyddsnätet.

Det går inte att blunda för att de gömda barnen finns mitt ibland oss och att Sverige har ett ansvar för att inget barn som bor här far illa – oavsett juridisk status. Rapporten visar att många unga mår psykiskt dåligt av sin otrygga och isolerade uppväxt. Därför bör rätten till skolgång dels säkerställas genom bättre information till föräldrar och förbud mot att polisen hämtar barnen i skolan, dels genom att även inkludera rätten att gå i förskola.

Rapporten de syftar på publicerades nyligen av Stockholms Stadsmission, det var deras årliga barn- och ungdomsrapport. Detta år med temat papperslösa. Pepperslösa innebär helt enkelt människor som saknar uppehållstillstånd, som håller sig gömda för omvärlden och som absolut inte vill kunna spåras (såklart).

Vi vill lyfta ett inlägg för dessa barn, och rekommenderar alla som har möjlighet att hjälpa dem om tillfälle ges. Det här är barn, och de förtjänar trygghet och kärlek. När inte samhället kan förse dem med detta måste människorna runt om ställa upp.

 

Scroll to top