Gör städningen roligare för barnen

Kan du göra städningen rolig för barnen? Det kan vara svårt att motivera barn att städa genom att säga: ”Kom igen, det blir roligt”. Som tur är finns det andra sätt som troligen funkar bättre än det.

Du kan faktiskt få den ”tråkiga” städningen att bli lite roligare för barnen. Att bara hota med indraget lördagsgodis, eller att de inte får någon veckopeng blir sällan en fröjd för dem. Vill du undvika städningen helt så kan du ta extern hjälp och köpa in städhjälp. Detta kan du läsa mer om på www.losningar.se. Men om du vill försöka förändra där hemma och verkligen få alla att hjälpa till så skriver tidningen mama om ett par punkter man kan tänka på:

  • Var en förebild – Visa barnen att du själv gör ditt bästa för hela familjens trivsel
  • Var konsekvent – Ha ett schema och följ schemat
  • Var tydlig – Förklara varför det ska göras och hur man gör så barnen förstår
  • Var uppmuntrande – Även den minsta förbättring ska uppmärksammas
  • Var generös – Visa att du uppskattar deras insats och belöna er efteråt

Snabb eller noggrann städning

Dessa två behöver inte vara motsatser, om man lär sig teknik och hur man gör på bästa sätt. Expressen beskriver i en artikel om att barn som hjälper till hemma också lär sig ta ansvar för sina saker. Detta är något som alla föräldrar önskar, och att kunna dela sysslor i hemmet gör alla glad och mindre stressade. Att vara noggrann betyder inte att man måste ta flera timmar på sig. Det kanske räcker med 10 minuters dammsugning för att hinna med ett eller två rum, och dessutom får barnen ett litet ”break” från andra jobbiga saker som exempelvis läxor.

Barn behöver göra annat än att sitta vid skärmen

Barns skärmtid är något som ofta diskuteras idag. Många skolor har övergått till digitala hjälpmedel, vilket gör att barnen kan behöva vila från skärmen ett tag när de kommer hem från skolan. Att då kunna hjälpa till hemma och känna att de gör nytta kan stärka dem, dessutom kan de känna att de faktiskt hjälper sina föräldrar att slippa viss stress. Tipset är att du pratar med dina barn och försöker komma överens om hur just ni ska göra, och hur städningen ska genomföras. Med en bra grund och förståelse i detta så slipper ni mycket tjafs och gnäll när det ska städas, och som en bonus så får ni ett renare hem.

Scroll to top