I väntans tider – tillökning

Barn är ett folk, och dom bort i ett främmande land. Så går visan, och det är något som de flesta kan hålla med om.  I livets början gäller det därför att vi som föräldrar är med på resa – och med stor trygghet.

Nio månaders väntan och bli bekväm i vad som komma skall. Men, inför den kommande dagen är det mycket att planera och tänka på. Vi slår vad om att det är böcker om barnnamn och hur man blir en bra förälder som ligger utspridda i bostaden. Ofta stressar vi upp oss i onödan och fokuserar på att tänka på negativa saker som kan hända: ”vad händer om jag inte gillar mitt barn” eller ”vad händer om jag råkar tappa mitt barn”.  Vad vi då bör göra är att ta ett djupt andetag och tänka på det liv som växer och som snart ska få chans att blomma ut. För alla som vill föda en med en naturlig förlossning finns det inga ökade risker med komplikationer. Man trodde att sfinkterskador var vanligare bland dem som födde i andra, alternativa, positioner men något undersökningar nu inte kan skriva under på. Så, allt handlar om att ni ska trivas och känna er så säker som möjligt. Innan barnet föds kan det vara bra att tänka på lite praktiska saker som man kanske förr eller senare måste bemöta: praktiska saker och boende.

Praktiska saker

Praktiska saker kan vara allt från att ha ett barnsäkert hem att komma hem till, till att ordnat med mamma- och pappaledighet. Små och stora saker att tänka på är bland annat:

  • Att inte bära barnet samtidigt som du bär på varma drycker eller mat.
  • Kastrullhandtagen ska alltid vara vända inåt mot väggen.
  • Lämna aldrig barnet utan uppsyn på skötbordet, och tänk på att det kan vara bra med säkerhetsband.
  • Kläder med tunna remmar eller dragsko bör undvikas.
  • Klämskydd till dörrar
  • Täck eluttag med petskydd

Flytta till större

Även om vi trivs eller vantrivs så kommer alltid funderingen på om man ska flytta till större eller om man ska vänta. Viktigt är att inte göra förhastade beslut så ni tvingas rota upp er igen inom snar framtid. För många familjer är drömmen om det perfekta hemmet att bygga ett nytt hem. Nu är det enkelt att hitta sitt drömhus och vara med och planera det nästan in i minsta detalj. Energisnåla hus kan det med fördel vara bra att titta på då det kommer löna sig i längden. Det är både bättre för din privata ekonomi, men även för miljön då det talas mycket om klimatförändringarna som råder. Tänk långsiktigt så kommer ni inte göra ett köp som gör er besvikna. Ett hus är en investering och ska vara er trygghetszoon och frihamn. Genom att gemensamt diskutera för- och nackdelar kommer ni komma fram till en lösning som passar alla familjens medlemmar.

Till sist kan tilläggas att det som känns rätt i hjärtat, oavsett om det gäller boende, namnval eller praktiska saker, oftast är rätt. Och, alla är vi oroliga och har funderingar till och från. Lycka till!

Scroll to top