Smart hemteknik gränssnitt på smartphone appskärm med augmented reality (AR) vy av internet of things (IOT) anslutna objekt i lägenheten interiör

Kom igång med att göra hemmet smartare

Det finns en hel massa produkter att välja på för den som bestämt sig för att göra sitt hem smartare. Men vad ska man köpa och var ska man börja?

Smart hemteknik gränssnitt på smartphone appskärm med augmented reality (AR) vy av internet of things (IOT) anslutna objekt i lägenheten interiörDe flesta har hört talas om röststyrd belysning eller att det går att tända och släcka genom att klappa i händerna. Maskiner sätts igång med hjälp av en app i mobilen, sensorer ställer in rätt värme på elementen eller stänger av dem för att spara energi. Dörrar går att låsa upp med en app. Men egentligen finns det ingen anledning att kasta sig över hela paketet direkt. Det är betydligt bättre att börja i liten skala, varför inte med ett urval smarta hem produkter från plejd, eftersom teknik är under ständig utveckling. Tekniken har också börjat intressera bostadsutvecklare som tittar på framtidens hem.

Tänk smått

Som Aftonbladet skriver:

”Visst låter det härligt med ett smart hem, men det kan samtidigt låta väldigt dyrt. Det behöver det emellertid inte vara.”

Börja med ett start-paket och gärna med ett rum i taget. Kanske det räcker med en smart LED-lampa eller två för att prova på? Eller varför inte bara kaffebryggaren för att kunna unna sig lyxen att få vakna till doften av nybryggt kaffe? För detta krävs inga dyra installationer, endast en Hub och ett smart eluttag eller två. Huben kopplar ihop dessa. Det smarta eluttaget kan naturligtvis flyttas till motorvärmaren eller någon annan elektrisk apparat och gör i princip vilken ”dum” apparat som helst smart.

Att tänka på

Det kan vara klokt att inte låsa ett system vid till exempel Apple eller Google, då de inte alltid samarbetar med andra system. Välj istället en så kallad ”öppen plattform” som är utbyggbar och välj till de produkter som känns intressanta.

Scroll to top