Köp bra doppresent

Det är inte helt ovanligt att ge bort en flaska vin i doppresent. För den nyfödde är det väl inte världens roligaste present, men vilken är det förresten – papperet och snöret brukar vara skojigast.

Det är inledningen på en text i Svenska Dagbladet Kultur, vilket handlar om vad en ska köpa i doppresent till ett barn och skriver om alternativet att ge vin till den nyfödde. Och visst är  väl det ett bra alternativ, även om barnet i sig kanske inte  uppskattar det så mycket där och då. Men som man skriver, det är väl pappret som är mest kul när presenten öppnas för barnet. Men det finns ju bra mycket mer att köpa till ett barn som döps än vin såklart. Det mest klassiska är väl att köpa en dopsked till den nyfödde. Att ge bort en dopsked har man gjort länge, men det var på 1930-talet som man började ge bort speciella skedar. Då var de oftast graverade med barnets namn, och ibland försett med någon typ av symbol. Dopskeden är också oftast i silver, vilket är det material som används för att man förr i tiden trodde att silver höll oknytt borta och gav rikedom till barnet. Numera är det mer av tradition som dopskedar ges bort, men det är självfallet en fin gest. Man kan ju också se dopskeden som barnets första utflyttningspresent, och även om den kanske inte kommer att användas som bestick är det ändå en kul tanke. Sen är det ju faktiskt smart att ge barnet förutsättningar att lyckas i livet genom att ge bort saker som underlättar i framtiden. Bestick, pengar eller annat som underlättar när barnet når vuxenlivet är det aldrig för tidigt att ge barnet. Och det är nog bra mycket viktigare än någon typ av leksak.

 

Till du som har svårt att välja bra doppresent finns här några alternativ:

  • Böcker. Böcker är lärorikt och alltid ett bra inköp till ett barn oavsett anledning.  Inget barnrum ska vara tomt på böcker, och det fungerar lika bra med bildböcker som böcker vilka är fulla med texter. Barnkammarböckerna är specifikt populära vid just dop, så det kan va någonting att kolla upp.
  • Saker som ger minnen. Fotografier på när barnet är litet, kanske hos en professionell fotograf är någonting som är fint att ge. Likaså kan det vara fint att ge bort babyavtryck och ram. Då kan man göra avtryck av babyns fötter och händer som man sedan sätter i en ram. Det är någonting som barnet kan ha med sig hela sitt liv.
  • Smycke! Ett litet halsband är en mycket omtyckt doppresent, och då kan det handla om allt från lyckopeng till små söta muffins.

Sen är det klart att det finns mycket mer att köpa  när ett barn döps, men det var förhoppningsvis lite hjälp på vägen. En sak man kanske också bör nämna är att just dopskeden vanligen köps av någon närastående i släkten, så att man kanske inte köper det till en baby där man bara är bekant med föräldrarna. Man kan ju däremot alltid köpa andra typer av skedar.

Scroll to top