Säkra hemmet inför semestern

Har ni sett filmen ”Ensam Hemma”? Det är en film som handlar om en 8-årig pojke, spelad av Macaulay Culkin, som blir kvarglömd (ja, kvarglömd) hemma när hans familj åker på semester till Frankrike över jul. Det är en stor familj med många barn så det är inte förrän de sitter på planet som de upptäcker att han saknas, och då är det redan försent. Pojken får då klara sig själv hemma när familjen är borta, och nog hade det säkert gått någorlunda smärtfritt – om det inte vore så att två inbrottstjuvar kämpar för att ta sig in i huset.

Det är en klassiker, och har du inte sett den så rekommenderas det att du gör det. Men det är inte därför vi tar upp filmen, utan det är snarare någonting vi tar upp för att lyfta vikten av ett säkert hem. För nog är det kanske inte så att det är speciellt vanligt att glömma bort sitt barn och åka på semester utan det, men det är inte helt ovanligt med inbrott när man är på semestern. Och då är det ju tur att ingen är hemma, men det är en hemsk upplevelse ändå, att veta att någon har rotat bland ens saker i ett hem. För att inte tala om skador och kostnader för saker som försvunnit och gått sönder. Smart är det att ha larm så man inte blir rånad när man är bortrest. Det finns många bra alternativ på Larmhem, med allt från larm med mobilapp till kameraövervakning. Du behöver inte heller oroa dig för att inredningen ska bli ful när du har larm, det finns många varianter att välja på som passar in i hemmet.

Andra bra råd till hur du ska göra för att inbrottssäkra hemmet inför semestern är följande:

  • Informera grannar eller en bekant om att ni reser bort och be hen hålla koll. En bra sak är att de hämtar posten, så att tjuvarna inte ser hur brevhögen växer.
  • Ha belysning med timer, så lyser det upp när en tjuv (eller någon annan) passerar.
  • Skriv inte ut på sociala medier att ni reser iväg.
Scroll to top