Måla husfasaden rätt

Dags att fräscha upp fasaden på huset med lite målarfärg? Här är alla möjliga tips för att göra målningen lite enklare för dig.

Att fräscha upp fasaden med lite målarfärg är det många som har planer på nu när våren är i antågande. Men hur ska man göra för att få ett så bra resultat som möjligt och vad ska man tänka lite extra kring? Det är något som målarexperten Matte Carlsson har god koll på. I en intervju med tv4 berättar han till exempel att det är viktigt att förbereda innan man drar igång med själva målningen och att man ska arbeta systematiskt med en sida i taget – undvik alltså att dutta färg på olika delar av huset och bestäm i stället en sida att börja på och färdigställ denna innan du går vidare till nästa.

Vilken fasad du har avgör tekniken

Något som är viktigt att tänka på är att målningen du ska göra avgörs av vilken typ av fasad som du har på huset. Är det en betongvägg är det en teknik som gäller och är det träpanel är det en annan teknik, likaså är det olika sorters färg du ska välja. Råkar du välja fel färg när du har en putsad fasad till exempel kan hela putsen lossna om det vill sig illa, så undersök och kontrollera innan du målar – i färgbutiken kan du få hjälp sen att hitta rätt färg. Stegen du ska följa är alltså:

  1. Undersök väggen och rensa bort närväxande växtlighet.
  2. Välj rätt färg och rätt penslar.
  3. Tvätta väggen innan du börjar måla och sedan måla.

Se vad färgtillverkaren Beckers tipsar om rörande detta i denna video:

Scroll to top