Vardagsrummet har flyttat till köket

Produktutvecklare världen över arbetar ständigt för att utveckla vitvaror i våra hem. Man spanar på framtiden och spekulerar kring hur våra vanor kommer förändras. Inom media pratar man om konvergens, att de olika medierna sammansluts på olika sätt, och detsamma menar många gäller vitvarornas funktion. En tydlig spaning många ser är att köket alltmer börjar fylla vardagsrummets funktion.

Det är naturligt i en tillvaro där vi lever tillsammans i öppna planlösningar. Vardagsrummet och köket har, de senaste tio, tjugo åren, förvandlats till ett utrymme som man sedan optimerar genom att placera vitvaror, soffor och annan utrustning på bästa möjliga plats. Kombinerad kyl och frys är ett sätt att öka användarvänligheten också i ett hem med barn. Läs även mer om hur man kan säkerhetsanpassa sitt hem.

Trenden går åt ett sammansatt hem

En tongivare i den svenska inredningskulturen är IKEA-katalogen, som är spännande att bläddra i både för etnologer, antropologer, inredningsarkitekter och den som är ute efter extra inspiration. Den sätter ofta fingret mycket precist kring hur vi drömmer att våra hem ska se ut och ofta är det just de stora, öppna planlösningarna som får högst utrymme. Studentlägenheter som byggs idag är ofta större ettor som är anpassade efter ett singelhushåll snarare än en bostad som ska kunna rymma flera olika studenter som inte känner varandra sinsemellan. Vitvaruspecialister brukar också vara mycket tongivande och skapar nya konstellationer för hur ett hem ska användas och utformas. Därför är det också mycket intressant att studera de olika funktionerna de erbjuder på en ugn – alla vitvaror får till exempel smartare funktioner som både sparar energi och dyrbar tid.

Många menar att de öppna planlösningarnas tid kommer vara förbi och att arkitekter idag oftare skissar på idéer om hur våra hem kan göras flexibla. Där kommer ofta vitvaror in som ett instrument i hur vi omplacerar vårt hem och var vi vill ha vilka faciliteter. Vi vill ha ett hem som är nära till det mesta, där vardagsrum och kök spelar en kombinerad roll – kanske är vardagsrummet bara ett minne blott?

Scroll to top